Startdata

do 10 apr 25 Johannescentrum - Utrecht Inschrijven
Informatie

Op reis met vormingsonderwijs

Pedagogisch doelen en didactische instrumenten onder de loep Cursus

Inhoud

In deze interactieve en prikkelende bijeenkomst gaan we op ontdekkingsreis in de pedagogiek en didactiek van het levensbeschouwelijk vormingsonderwijs. Binnen je eigen denominatie heb je (misschien) kennis gemaakt met de didactiek van het HOKE model (HVO), Jef de Schepper (HVO & KVO), elementariseren (PCGVO) en de stilte (BVO). Wat neem jij daarvan mee in je dagelijkse praktijk van het vormingsonderwijs? Wat heeft de moderne vakliteratuur ons te bieden, zoals Bert Roebben in zijn recent verschenen Godsdienstpedagogische cartografie (gratis te downloaden via Acco Shop - Godsdienstpedagogische cartografie)? Of het boek From interreligious learning tot interworldview education van Didier Pollefeyt (meer info)
Op onze reis ontdekken we welke vaardigheden en rollen je als docent nodig hebt om levensbeschouwelijk vormingsonderwijs krachtig te maken met behulp van nieuwe/moderne vormen van didactiek. We gaan een didactiek verkennen die binnen alle denominaties ingezet kan worden.


Na deze cursus… 

  • heb je je verdiept in recente theoretische inzichten in de pedagogiek en didactiek van het levensbeschouwelijk vormingsonderwijs.
  • weet je deze inzichten te vertalen naar je eigen praktijk van levensbeschouwelijk vormingsonderwijs.


Cursusduur: 4 uren.


Cursusleider: dr. E. (Erik) Renkema

Erik Renkema is onderwijstheoloog en als adviseur identiteit werkzaam voor Verus. Voorheen was hij Associate Lector Levensbeschouwelijke Educatie en Diversiteit en docent Levensbeschouwelijke vorming aan de Lerarenopleiding Basisonderwijs van Windesheim. Daarvoor is hij leerkracht, GVO-docent en kerkelijk werker geweest.
Naast zijn advieswerk voor scholen schrijft hij levensbeschouwelijke verhalen voor kinderen.

Planning

Module Datum Van Tot Locatie
Bijeenkomst do 10-4-2025 15:30 20:00 Johannescentrum - Utrecht

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Vormingsonderwijs via telefoon: 030 - 760 4800 of e-mailadres: scholing@vormingsonderwijs.nl.